28-09-2015

Blijft het voetbalveld een vrijplaats voor horror?

(Artikel gepubliceerd in De Morgen van 11 december 2013)

Patrick Verhamme is advocaat en specialist sportrecht. “Laat het Openbaar Ministerie een onderzoek voeren na de horrortackle van Bjorn Ruytinckx”, zegt hij.

Met de veelbesproken ‘horrortackle’ van Bjorn Ruytinckx beleeft de Belgische voetbalwereld een pijnlijke flashback, ruim vier jaar na de ‘zaak’ Witsel. Er werd een compleet voetbalmagazine gewijd aan Voetbal en Ethiek, in de schoot van de Pro League werd een ethische commissie opgericht, die nadien een zo goed als geruisloos bestaan kende, en voor de flitsende camera’s was er een grote verzoening in een statig kasteel tussen de bestuursverantwoordelijken van de crème van het Belgisch voetbal.

Het is duidelijk dat al dit theater een muis heeft gebaard, nu het bondsparket meedeelde dat de gele kaart van de scheidsrechter niet meer toelaat de speler in kwestie voor de tackle te straffen, zodat de speler zich alleen tuchtrechtelijk zal moeten verantwoorden voor ‘laakbare feiten’ bestaande in het lachje na zijn tackle die onbetwistbaar de fysieke integriteit van zijn tegenspeler ernstig in het gedrang bracht en de facto ernstig aantastte.

Het volledige artikel kan u lezen op demorgen.be